Тарали от Grano Arso (препечена пшеница) 350gr - Dolce Fiore

5.90лв.
Етикети: Деликатеси

Описание

Историята на Таралите е дълга и датира още от 1400год. До ден днешен обаче Неапол и Пулия не могат да се уточнят нито от къде произлиза името, нито къде са започнали да ги правят за първи път. Днес  различни вариации се създават почти във всички региони: Калабриа, Базиликата, Лацио, Молизе, Кампания и Сицилия, но Таралите от Пулия, каквито са и тези, които избрахме за вас имат съществени разлики с останалите. Те просто са много по леки, защото се правят само с брашно, зехтин екстра върджин, бяло вино и сол. Приготвят се ръчно, като се добавят различни подправки и семена. Първо се варят в зехтин и вода, а след това се пекът във фурна. Това двойно изпичане ги прави толкова хрупкави и вкусни.

Трябва да ви кажа, че днес няма италианец, който да не прави аперитив и няма аперитив без таралини, защото те са подходящи за бяло и червено вино, за бира и уиски, сирена и салами  или просто за следобедна закуска в офиса, а таралите на Dolce Fiore са най - вкусните, които съм опитвала. 

Да разкажа нещо за grano Arso (препечена пшеница): Това е един преоткрит начин за правене на интегрално брашно, което е било начин за оцеляване на най - бедната прослойка на обществото в южна Италия. По това време е имало богати земевладелци и много бедни хора, които едва са оцелявали през зимата. Както може би знаете след прибиране на реколтата нивите биват запалени, за да са готови за следващата сейтба, а богатите земевладелци като вид благотворителност позволявали на бедните да събират изгорелите зърна от земята. От тези зърна те смилали брашно, в което добавяли малко от така ценното бяло и успявали да прживеят зимата

Днес начина на производство на това брашно е различен. Зърната пшеница се препичат и смилат като се получава сиво на цвят брашно, което винаги се смесва с бяло такова в съотношение 30% към 70%, защото грано арсо поради термичната си обработка е бедно на глутен, но пък изключително ароматно. В сравнение с бялото брашно  има много полезни свойства: по-богато е на протеини, минерални соли, полу-фрагмеентирани въглехидрати, по-ниско PH и по-малко вода. За това е и по-скъпо, в чист вид може да се намери само в специализирани магазини.

Грано Арсо е един рядък и скъпоценен продукт, който е почти непознат извън границите на Пулия, но си заслужава да бъде консумиран, а таралите с това брашно са много, много вкусни и полезни.


Спецификация

Детайли
Вносител Вера Италия
Производител Dolce Fiore
Произход Пулия - Италия
Количествено съдържание 350gr
Алергени в производствената среда Сусамени семена, Ядки, Мляко, Яйца
Съдържание Бяло пшенично брашно тип 00, Бяло вино, Зехтин, Брашно от препечена пшеница 30%, Сол
Алергени Глутен, Сулфити

Коментари (0)

Напишете мнение

Моля впишете се или се регистрирайте, за да напишете мнение

Facebook Comments ()